OBA.SK CSOM.HU AMB.RO
impresszum  |

Elektrosztatikus kisülés (ESD) védelem az elektronika ipar számára

A miniatürizált elektronikai alkatrészeket a tárolás, szállítás, árukezelés során meg kell védeni a véletlenszerű elektrosztatikus kisülések károsító hatásától. Erre a célra az önök speciális igényeinek megfelelően antiszatikus, vezetőképes, és un. ESD védő ( ESD Shielding ) tasakokat és többször használatos műanyag és papír tároló és szállító eszközöket ajánlunk. Problémája megoldásához kérje szakemberünk tanácsát.

ESD = Electrostatic Discharge = Elektrosztatikus Kisülés,

Direkt kisülés mindenkivel előfordult már egy ruhadarab levételekor, vagy egy tárgy megérintésekor. Szikra, ami a kezünkből ugrik ki hang és fény jelenséggel, apró kellemetlenséggel kísérve.
Direkt kisülés árama egy miniatürizált áramkört képes "megolvasztani, kiégetni".

Elektrosztatikus mező változása indukció révén hozhat létre károsító hatású áramot egy áramkörben.

Súrlódás a két anyag között (pl. elektromos készülék és tároló tasak) töltés megosztást és az áramkört károsító nagyságú mezőt és fezsültséget hozhat létre.Antisztatikus polietilén tasakok: (Mil B 81705C Type II. szerint.)

Nem érzékeny termékek un. ESD védett területre történő bevitelére szolgálhat, csomagolóanyagként. Felületén nem képződik súrlódás révén kiegyenlítetlen töltés. A kis felületi ellenállás miatt a töltések a felületen eloszlanak. Az anyag amin mentes, alacsony légnedvesség mellet is hatékony. Az antiszatikus adalék nem befolyásolja az anyag tisztaságát és más minőségi jellemzőit. Átlátszó és rózsaszín kivitelben, tág mérethatárok között, minden szokásos formában (tasak, tömlő, ládabélés, stb.) kapható.

Vezetőképes fekete polietilén tasakok:

Az antisztatikus tasakokhoz képest a felületi ellenállása sokkal kisebb, jobban vezetőképes, de a tulajdonságai és a használhatósága hasonló. A nagy vezetőképességet a műanyag széntartalma biztosítja. Nem átlátszó. Érzékeny készülékek védelmére csak korlátozottan alkalmas. Kívülről jövő kisülés áthatol az anyagon. Tág mérethatárok között, minden szokásos formában (tasak, tömlő, ládabélés, stb.) kapható. Felhasználó igényei szerint, fexo grafikusan nyomtatható.
ESD védőtasakok: (Mil-B-81705C Type III. és Type I.)

Az ESD védőtasak két réteg műanyag között alumínium réteget tartalmaz, amely Farady kalitka módjára működik és megvédi a benne lévő készüléket mindenféle elektromos hatástól. ESD érzékeny készülékek csomagolására alkalmas.

Normál kivitelben áttetsző szürke színű, nyitott szájú, vagy simítózáras lehet. Minden darab ESD figyelmeztető logo-val nyomtatott. Tág mérethatárok között kapható. Felhasználó igényei szerint, fexo grafikusan nyomtatható.

Különleges kivitelben az ESD tasak légpárnás fóliával van kombinálva. Ez a változat egyesíti a mechanikus és az elektrosztatikus védelmet. Újra használható.

Nedvességzáró kivitelben az ESD tasak az alumíniumot fólia formában tartalmazza. Ez magas nedvesség és párazáró képességet biztosít. A nedvesség áteresztés normál esetben kevesebb mint 0,02 gr/m2/24 óra . Ez a kivitel vákuumcsomagolásra is használható.
Különlegesen nedvesség érzékeny készülékekhez vastagabb, 0,0006 gr/m2/24 óra áteresztési tulajdonsággal rendelkező tasak használható. Felhasználó igényei szerint, fexo grafikusan nyomtatható.

ESD védő egyéb csomagolóeszközök, tároló és szállítóeszközök papírból és műanyagból:

Többszöri felhasználásra, munkahelyi anyagtárolásra, gyártóhelyek közötti szállításra műanyagból és papírból készült vezetőképes és teljes ESD védelmet biztosító eszközöket ajánlunk a felhasználó igényi szerinti egyedi kivitelben.

Kiegészítő anyagok:

A nedvességzáró kivitelű ESD tasakok megfelelő méretű páralekötő anyagot tartalmazó tasakokkal és páratartalom jelző indikátorokkal együtt használatosak. Ilyen igények kielégítésére teljes méret és forma választék áll rendelkezésre.